Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Kennis in je buurt Grou: “Van Klei tot Keramiek, het Friese goud”

Klei is zo oud als de wereld, letterlijk. Wanneer je klei in het vuur legt, dan bakt het. Niet als een brood, maar het wordt keihard, als steen en dan noemen we het keramiek. In de loop van duizenden jaren zijn er de prachtigste voorwerpen mee gemaakt. We kennen allemaal de Friese pottenbakkerijen uit Makkum, Harlingen en ze waren ook in Bolsward en in Workum. Klei vind je overal, maar heeft soms een andere structuur. Daardoor komt het anders van kleur uit de oven: geel, rood, wit. Rode, gele, zwarte klei wordt al sinds eeuwen in Friesland gevonden. Witte porseleinklei vond en vindt men in China, in Duitsland, in Frankrijk.

Wat heeft dit met elkaar te maken? Waar kunnen we keramieken voorwerpen en objecten zien? Hoe werden en worden ze gebruikt? En vooral: wat is er nou toch zo mooi aan?

Allemaal vragen die niet alleen in een museum voor keramiek zoals het Princessehof in Leeuwarden worden gesteld. Maar die je ook kunt stellen bij wat er thuis in de kast of op de vensterbank staat.

Lezing: vrijdag 27 oktober 2023, 19:30-20:30 uur. Locatie: de Muldyk 1, Grou
Kunsthistorica drs. Karin Straathof vertelt over het wel en wee van klei en keramiek uit Friesland en over de wereld van aardewerk tot porselein.

Museumbezoek: zaterdag 4 november 2023, 13:30-15:30 uur
In opvolging van de lezing brengen we een bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof  te Leeuwarden.

De lezing en het gezamenlijke museumbezoek tezamen kosten €15.
Aanvullend is voor €15 een workshop keramiek o.l.v. kunstenares Reina Visser bij te boeken! Deze workshop vindt plaats op donderdag 9 november of op zaterdag 11 november tussen 19-21 uur in De DOAS te Leeuwarden (Cornelis Trooststraat 48). Hiervoor kun je je opgeven via kunstinjebuurt@generatiehuis.nl.

 

Foto: Bouke de Vries, ‘Peacock 2’, 2014, porselein, h. 55 cm | Collectie Keramiekmuseum Princessehof

27 oktober @ 00:00 - 4 november @ 00:00

€15.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Kennis in je buurt Grou: lezing en museumbezoek
Lezing over keramiek uit Friesland en een bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof
15.00
31 beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Begin:
27 oktober @ 00:00
Einde:
4 november @ 00:00
Kosten:
€15.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Overige informatie

Aantal lessen
2, optioneel nog een workshop bij te boeken.
Lesdag 1
Lezing: vrijdag 27 oktober 2023, 19:30-20:30 uur
Lesdag 2
Museumbezoek: zaterdag 4 november 2023, 13:30-15:30 uur
Lesdag 3
Optioneel: workshop Keramiek, op donderdag 9 of zaterdag 11 november 2023

Locatie

De Muldyk 1, Grou
De Muldyk 1
Grou, Friesland 9001 XV Nederland
+ Google Maps
Kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk.

Met onze projecten willen we mensen met elkaar verbinden. Door mee te doen aan onze projecten kun je nieuwe sociale contacten opbouwen, samen leuke dingen doen, samen iets (nieuws) leren maken, erbij horen, steun van anderen krijgen en nieuwe mensen leren kennen. 

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren op je mentale welbevinden. Vrolijk zijn, jezelf accepteren en ontwikkelen en zelfvertrouwen stimuleren door te presenteren voor een publiek zijn allemaal elementen die aan bod komen binnen onze culturele activiteiten.

Met onze projecten willen we een bijdrage leveren aan je persoonlijke zingeving. Ontwikkelen van je eigen creativiteit en je (misschien nog onbekende) talenten, nieuwe dingen leren, zinvolle dingen doen. En vooral blijven leren!

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren aan je fysieke gezondheid. Je gezond voelen, je fit voelen, werken aan je conditie en bewegen.

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren aan je kwaliteit van leven. Genieten, gelukkig zijn, lekker in je vel zitten, balans en je veilig voelen.