058 203 83 63 info@generatiehuis.nl
Selecteer een pagina

Collegereeks het heelal

Info

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4, 8911 BH Leeuwarden)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 8 oktober
Lesdag(en): Donderdag 19.30-20:30 inloop 19:00
Kosten: € 20,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Collegereeks: Het Heelal

In de lezingen gaan we langs allerlei soorten hemellichamen, hoe verschillende ruimtesondes ergens zijn gekomen en natuurlijk wat ze allemaal ontdekt hebben. Ook laat ik zien wat onze plek als mensheid in het heelal is. Waarom hebben we nog geen buitenaards leven gevonden? Wat is ervoor nodig om het heelal te koloniseren? Ten slotte gaan we dieper in op de planeet Mars. Deze planeet is voor wetenschappers heel interessant omdat er vroeger vloeibaar water was met misschien leven.

College 1: Verkenning van het zonnestelsel (8 oktober 19:30-20:30 uur)

In deze lezing gaan we langs allerlei hemellichamen in het zonnestelsel waar mensen ooit een ruimtesonde heen hebben gestuurd. Hoe zijn deze ruimtesondes daar gekomen en wat voor ontdekkingen zijn er gedaan? Sommige hemellichamen in het zonnestelsel zouden wel eens leven kunnen bevatten!

College 2: De mensheid en het universum (15 oktober 19:30-20:30 uur)

In deze lezing gaan we in op wat er allemaal in de toekomst gaat gebeuren qua verkenning van de ruimte. SpaceX, het terraformen van Mars en kolonisatie komen allemaal aanbod. Aan het einde van dit college wordt er meer verteld over hoe onvoorstelbaar groot het heelal is en waarom het zo vreemd is dat we nog nergens buitenaards leven hebben gevonden.

College 3: Van oerknal tot nu (22 oktober 19:30-20:30 uur)

In deze lezing gaan we de complete geschiedenis van het heelal bij langs. We beginnen bij het absolute begin en ik laat zien hoe de oerknal in zijn werk ging. Daarna vertel ik over hoe de eerste sterren vormden en vervolgens weer ontploften met een supernova en daarmee de elementen creëerden die leven op Aarde mogelijk maken. Uiteindelijk kom ik bij ons eigen zonnestelsel waarin de Aarde samen met de Maan is gevormd.

De eerste drie colleges worden verzorgd door Justin Bötger, een jonge Fries die veel affiniteit heeft met het heelal. http://lezingenoverhetuniversum.nl/

College 4: Praktijkcollege (29 oktober 19:30-20:30 uur)

Tijdens dit college gaat u zelf aan de slag met het thema middels een kunstzinnige activiteit uiteraard in relatie tot het onderwerp. Dit college wordt verzorgd door kunstenares Marjan Beuker.