058 203 83 63 info@generatiehuis.nl
Selecteer een pagina

Collegereeks kunst-geschiedenis Jan Van Eyck

Info

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4, 8911 BH Leeuwarden)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 4 september
Lesdag(en): Vrijdag 19.30-20:30 inloop 19:00 (let op: 1x op een donderdag!)
Kosten: € 20,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Collegereeks: Kunstgeschiedenis over Jan van Eyck

VOOR DEZE COLLEGEREEKS IS HET MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS BEREIKT.

U KUNT ZICH HELAAS NIET MEER OPGEVEN

Jan van Eyck was een fenomeen. Hij leefde van ca. 1385 tot 1441 en hanteerde olieverf zodanig dat de allerkleinste details op de achtergrond van altaarstukken uitgewerkt zijn. Een vogel op de nok van het dak van een boerderij dat uit het raam van een ruimte met de Annunciatie te zien is, om eens iets pietluttigs te noemen. Zijn portretten zien eruit alsof de mensen uit de lijst kunnen stappen. In deze korte serie brengt de spreker de stijl, de techniek en tijd van Van Eyck dichtbij, zodat u deze grootheid van de Lage Landen nog beter leert kennen. 

College 1: Biografie (4 september 19:30-20:30 uur)

De eerste bijeenkomst is gewijd aan de biografie van Van Eyck als schilder en diplomaat aan het Bourgondische hof. Ook bespreken we zijn oeuvre, dat wil zeggen datgene wat er nog van over is en wát voor stukken het zijn. Een tip van de sluier: hij maakte veel portretten en dat zegt iets over hoe Bourgondiërs zichzelf zagen. 

College 2: Schildertechniek (11 september 19:30-20:30 uur)

In de tweede lezing buigen we ons over de techniek die Jan van Eyck hanteerde. En nee, hij was niet de uitvinder van olieverf. Dat hoor je namelijk heel vaak. Hij perfectioneerde wel de techniek. U ziet het hele schilderproces vanaf de plank tot het vernis. Behalve techniek buigen we ons ook over de iconografie van zijn werk, anders gezegd de symboliek.

College 3: Lam Gods (17 september 19:30-20:30 uur DONDERDAG)

Van Eycks beroemdste werk, het ‘Lam Gods’ staat in de laatste bijeenkomst centraal. We bekijken de betekenis van het altaarstuk en zijn roerige geschiedenis, maar ook de bijzonderheden die tijdens de recente restauratie aan het licht zijn gekomen. Tot slot ziet u ook nog welke invloed Van Eyck heeft uitgeoefend.

De eerste drie colleges worden verzorgd door Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Hij is vrijwilliger bij het COC Amsterdam en werd in 2019 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

College 4: Praktijkcollege (25 september 19:30-20:30 uur)

Tijdens dit college gaat u zelf aan de slag. Een jonge kunstenaar van het Generatiehuis zal dit college verzorgen.