06-44547251 info@generatiehuis.nl

Collegereeks Klassieke Muziek

Info

 

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 21 september
Lesdag(en):
  • Dinsdagavond 21 september: 19.30-20:30 uur
  • Dinsdagavond 27 september: 19.30-20:30 uur
  • Dinsdagavond 5 oktober: 18.30-19:30 uur
  • Zaterdagavond 9 oktober: 20:00-21:00 uur (i.v.m. voorstelling)
Kosten: € 30,- (evt. later instromen mag tegen gereduceerd tarief)
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Collegereeks Klassieke Muziek

Generatiehuis Akademy organiseert iedere maand nieuwe colleges voor 55-plussers over kunst, cultuur en maatschappij. Vanaf eind september neemt Remi Adriaansz u mee in de wereld van klassieke muziek, met colleges over componisten, arrangementen en achtergrondverhalen over de muziek met aansluitend een bezoek aan CityProms.

CityProms nader beluisterd!

Tijdens het jaarlijkse CityProms Festival wordt de stad ondergedompeld in een reeks concerten op diverse locaties. Verschillende genres van klassiek tot modern worden tot klinken gebracht in solo-optredens en door verschillende ensembles, zoals strijkkwartetten, blaaskwintetten, symfonie en fanfareorkesten. Een kostelijk, maar ook een kosteloos feest voor het gehoor. Men hoort dan bekende werken, die een feest der herkenning opleveren. Maar ook nieuwe muziek die men niet in het alledaags concertrepertoire tegenkomt. Tijdens deze collegereeks door Remi Adriaansz komt u meer te weten over de gespeelde werken, de componisten en de uitvoerenden. Enkele werken worden nader toegelicht, fragmenten uitgelicht en de achtergronden nader beschouwd. Nader beluisterd!

College 1: Mozarts Requiem
21 september 2021 (19:30-20:30 uur)

“Hoe zou Mozarts Requiem klinken als Mozart het zélf op piano begeleid zou hebben?..” Dit was de gedachte van artistiek leider Maria van Nieukerken achter PA’dams productie met Mozarts wereldberoemde Requiem”  In dit college wordt dit Requiem nader toegelicht, met speciale aandacht voor deze bewerking van dit bijzondere koor. 

(PA’dams voeren dit werk tijdens CityProms uit op maandagavond 4 oktober in de Bonifatiuskerk)

College 2: Drie Nederlandse componisten
28 september 2021 (19:30-20:30 uur)

De gehele programmering van CityProms is dit jaar in handen van Johan de Meij als gastprogrammeur. Samen met de componisten Jacob ter Veldhuis, Anthony Fiumara vormen zij de groep ‘composers in residence’ en komen in de diverse programma’s voor. Goed om eens aandacht te besteden aan hun eigentijdse werken. Dat moderne klassieke muziek niet te begrijpen en daardoor niet beluisterbaar is, zal zeker na dit college een vooroordeel blijken te zijn.

De werken van deze componisten worden op donderdag 7 uitgevoerd in de Doopsgezinde Kerk en op zaterdag 9 en zondag 10 oktober op het Wilhelminaplein LC-hoofdpodium.

 

College 3: Camerata RCO
5 oktober 2021 (LET OP: 18:30-19:30 uur)

Camerata RCO is een uniek ensemble, voortgekomen en bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het plezier dat zij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten zij voort door het samenspelen in kleine bezetting, zoals kamermuziek. Zij spelen dan een compositie voor klarinet, cello en piano van de Britse Russische Alissa Firsova. Een jonge 35) veelbelovende componiste van wie de composities door steeds meer vermaarde ensembles uitgevoerd worden, zoals nu ook door het RCO.

Camerata RCO treedt op zaterdagmiddag 9 oktober op in de Bonifatiuskerk

 

College 4: gezamenlijk bezoek
9 oktober 2021 (LET OP: 20:00 -21:00 uur)

Gezamenlijk bezoek aan optreden FRANK BRIDGE PIANOKWARTET met na afloop een drankje!

(Als u het eerste college hebt gemist, kunt u evt later instromen tegen gereduceerd tarief)

Over de spreker:
Remi Adriaansz is muziektherapeut, muziekagoog en gewezen docent in de toepassing van muziek als middel bij mensen met en zonder beperking. De werkzaamheid van muziek op de emotie van de mens intrigeert hem zodanig dat hij juist met deze achtergrond boeiend kan vertellen over muziek, componisten en uitvoerenden.