06-44547251 info@generatiehuis.nl

Collegereeks Portretkunst

Info

Locatie(s):

Theater De Bres, Schoolstraat 4 Leeuwarden

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie:

Wekelijks, start vanaf 23 november 2021

Lesdag(en): Dinsdag 23/11 19:30 uur, vrijdag 3/12 15:00 uur, dinsdag 7/12 12:45 uur, dinsdag 14/12 15:00 uur
Kosten: € 30,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Collegereeks Portretkunst

Generatiehuis Akademy organiseert iedere maand nieuwe colleges voor 55-plussers over kunst, cultuur en maatschappij. Vanaf eind november staan de colleges in het teken van Portretkunst. Kunsthistoricus en museumdocent Karin Straathof ontwierp in samenwerking met het Fries Museum speciaal voor Het Generatiehuis een collegereeks bij de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery van Londen. De serie is inclusief een rondleiding in het museum door deze nieuwe tentoonstelling.

Van liefdesrelaties tot machtsstrubbelingen en van historische beroemdheden tot hedendaagse VIP’s: de tentoonstelling Icons in het Fries Museum toont de uitmuntende collectie portretten uit de National Portrait Gallery, aangevuld met de eigen collectie. In een serie van drie colleges en een rondleiding ontmoeten we kunstenaars én geportretteerden in een aansprekend kunstgenre. Wat is er zo aantrekkelijk aan portretkunst, wat maakt de werken uitzonderlijk, iconisch zelfs?

 

College 1: Inleiding portret
Dinsdag 23 november, 19:30-20:30 uur
Portretten van bekenden, geliefden of van degenen die we bewonderen, het is een fenomeen dat in de kunstgeschiedenis teruggaat tot in de Romeinse tijd. In de beeldende kunst, maar ook in het dagelijks leven heeft het portret een aantrekkingskracht die diep in ons brein z’n oorsprong vindt. Op basis van de prachtige stukken uit de National Portrait Gallery in combinatie met werken uit de collectie van het Fries Museum schetst deze inleiding een kleine geschiedenis van de portretkunst langs grootse kunstwerken en uitzonderlijke kunstenaars.

College 2: Oude liefde, nieuwe liefde
Vrijdag 3 december, 15:00-16:00 uur
Koninklijke portretten en informele liefdesverklaringen, soms is de opdracht voor een portret duidelijk en zelfs vast omschreven. Zo zien we bijvoorbeeld het 17de-eeuwse schilderij van prinses Elisabeth Stuart als huwelijkskandidate, geschilderd door Gerard van Honthorst.

Soms ook is het beeld slechts een momentopname, waarin pas achteraf zichtbaar wordt hoe kunstenaar en model zich verhielden, zoals het portret van een jonge Kate Moss, gezien door de ogen van haar geliefde Mario Sorrenti.

Door aandachtig kijken zullen we bijzondere portretten zien, gemaakt door gepassioneerde kunstenaars. We weten niet altijd precies wat er gaande is, maar we worden toch aangesproken door sterke verbeeldingen van personen toen en nu.

 

College 3: Rondleiding
Dinsdag 7 december, 12:45-14:30 uur
Tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Icons in het Fries Museum geven de portretten inzicht in een geschilderde en gefotografeerde wereld van beroemde en bekende gezichten. De portretten van de afgelopen vijfhonderd jaar, uit de National Portrait Gallery in Londen en uit de collectie van het Fries Museum, stellen vragen. Wat maakt iemand tot een icoon? Waarom is de persoon juist op deze manier afgebeeld? In een prachtige opeenvolging van thematische zalen vinden we antwoorden en dwalen we langs een uitzonderlijke collectie schilderijen, foto’s en enkele sculpturen, langs portretten en zelfportretten uit honderden jaren kunstgeschiedenis.

Tijdens de rondleiding splitsen we de groep op in kleinere groepjes die elk met een eigen museumdocent door de tentoonstelling worden geleid. De rondleiding is inclusief koffie, thee en iets lekkers in Café Thús van het Fries Museum.

 

College 4: Het gezicht van Macht
Dinsdag 14 december, 15:00-16:00 uur
De hoge status van een geportretteerde blijkt soms alleen al uit de kwaliteit van de kleding en de waardige gezichtsuitdrukking. Zo liet Oliver Cromwell zich in de 17de eeuw portretteren om zijn militaire gezag kracht bij te zetten. Maar hoewel Cromwell de monarchie omver zou werpen en koning Karel I liet executeren, zijn alle elementen van het schilderij afgekeken van eerdere, koninklijke portretten van de hand de beste kunstenaars van zijn tijd.

Macht en tegenmacht vinden we ook terug in de hedendaagse foto’s van bijvoorbeeld Vivienne Westwood en Malala Yousafsai. Hoe kijken we naar de portretten van belangrijke figuren uit onze tijd? Geven zij hun roem en identiteit prijs?

 

Karin Straathof, Master of Arts
Karin Straathof is kunsthistoricus, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie organiseerde zij samen met kunstenaar Jan van der Ploeg tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars in de door hen beiden opgerichte kunstruimte PS (Amsterdam). Daarnaast werkte ze voor diverse culturele organisaties in verschillende functies. Sinds 2017 werkt Karin Straathof als museumdocent voor het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en museum Bélvèdére.

Bij gelegenheid geeft zij lezingen over onderwerpen als ‘Rembrandt en Saskia’, ‘Geschiedenis van de Nederlandse beeldhouwkunst’. Door haar passie gedreven, is zij in staat kunstgeschiedenis tot leven te brengen door middel van verhalen, feiten en theorieën, waarin altijd het beeld en de kunstenaar centraal staan.

 

Afbeelding bovenaan pagina:
Nicholas Hilliard
Queen Elizabeth I
circa 1575
© National Portrait Gallery, Londen. Aangekocht met dank aan Art Fund (1965).

OVERZICHT COLLEGES 2020

Januari 2020 Griekse mythologie

Februari 2020 De Vikingen en het oude Frisia

 

Maart 2020 Retorica

Juli 2020 Audiovisuele media

September 2020 Jan van Eyck

Oktober 2020 Het Heelal

November 2020 City of Literature

December 2020 Literatuur na de bevrijding