058 203 83 63 info@generatiehuis.nl

Collegereeks taal en identiteit

Info

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4, 8911 BH Leeuwarden)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 26 oktober
Lesdag(en): Dinsdagavond 19.30-20:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
Kosten: € 30,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Collegereeks Taal en Identiteit

Generatiehuis Akademy organiseert iedere maand nieuwe colleges voor 55-plussers over kunst, cultuur en maatschappij. De gemeente Leeuwarden staat in de maand november in het teken van taal. Studio Zeepsop stelde daarom speciaal voor Het Generatiehuis een collegeaanbod samen dat diverse aspecten van taal en identiteit belicht! 

 

College 1: Taalgeschiedenis Friese Taal
26 oktober, 19:30-20:30 uur
Tijdens het eerste college neemt Bert Looper, directeur van Tresoar, u mee door de taalgeschiedenis van de Friese Taal. Een nadere omschrijving van het college plaatsen wij binnenkort op de website!

College 2: Dialect en wiskundige benadering
2 november, 19:30-20:30 uur
Dichter Joël Hut (26) uit Sint-Nicolaasga maakt zich op diverse manieren hard voor zijn memmetaal:  ‘Súdwesthoeksk’. Het is een van de gesproken talen in Fryslân naast het ‘Klaaifrysk’ en ‘Wâldfrysk’. In de Zuidwesthoek zeggen se ‘sköle’ in plaats van ‘skoalle’ en ‘futten’ in plaats van ‘fuotten’. Zelf schrijft hij ook in zijn moedertaal.
Hij onderzoekt, met taal, maar ook zelfs met stukjes wiskunde en beeldmateriaal over klanken, zijn moedertaal, en neemt je in een uur mee in zijn onderzoek en zijn poëzie. Het college is in het Frysk.

College 3: Taalmigratie en het recht van spreken
9 november, 19:30-20:30 uur
Mirka Antolovic-Tipuric, directrice van Tûmba en raadslid PVDA vertelt over Taalmigratie en het recht van spreken. Een nadere omschrijving van het college plaatsen wij binnenkort op de website!

College 4: workshop Verhalen
16 november, 19:30-20:30 uur
De laatste bijeenkomst van de reeks betreft een workshop waarbij uw eigen verhaal en identiteit centraal staan. Een theatermaker helpt u uw verhaal te vertellen over de ‘taal van uw hart’. Hoe vertel je nou een ‘goed’ verhaal? De coach biedt u handvatten en tips.