06-44547251 info@generatiehuis.nl

Collegereeks Impressionisme

Info

 

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 8 februari 2022
Lesdag(en):
  • Dinsdagavond 8 februari 2022: 19.30-20:30 uur
  • Dinsdagavond 15 februari 2022: 19.30-20:30 uur
  • DinsdagMIDDAG 1 maart 2022: (tijdstip volgt i.v.m. rondleiding museum)
  • MAANDAGavond 7 maart: 19:30-20:30 uur (LET OP: Maandag ipv dinsdag)
Kosten: € 30,-
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Impressionisme

NB: de serie Impressionisme start op 8 februari. Indien u later wil instromen, bent u welkom. U betaalt dan €7,50 per college. Stuur in dat geval een mail met uw verzoek naar selma@generatiehuis.nl.
Voor reguliere aanmelding, check de aanmeldpagina. Binnenkort komt er ook nieuw aanbod op de website!

Generatiehuis Akademy organiseert iedere maand nieuwe colleges voor 55-plussers over kunst, cultuur en maatschappij. Vanaf februari 2022 staan de colleges in het teken van de kunststroming Impressionisme. Kunsthistoricus en museumdocent Karin Straathof ontwerpt in samenwerking met het Fries Museum speciaal voor Het Generatiehuis een collegereeks bij de tentoonstelling À la Campagne! van Maris tot Monet.

College 1: 8 februari 2022, 19:30-20:30 uur
College 2: 15 februari 2022, 19:30-20:30 uur
(22 februari vervalt i.v.m. voorjaarsvakantie)
College 3: 1 maart 2022, RONDLEIDING ‘s middags (tijdstip volgt)
College 4: 7 maart, 19:30-20:30 uur

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komen volgend jaar naar Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. De tentoonstelling À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet is van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden.

Van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. De tentoonstelling met meer dan 70 schilderijen en tekeningen laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst. De werken van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch tonen de ontwikkeling van deze ‘Franse blik’, van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. À la campagne is onderdeel van het Friese Arcadia, de triënnale waarin met een uitgebreid cultureel programma 100 dagen lang wordt stilgestaan bij maatschappij, landschap en erfgoed.

In deze nieuwe collegereeks bij deze uitzonderlijke verzameling 19de eeuwse werken uit Museum Boijmans Van Beuningen, onderzoekt kunsthistoricus Karin Straathof impressies van licht en lucht, licht en schaduw, gezeefd licht, kleurig licht en nog meer Frans, Belgisch en Hollands licht. Kunstenaars die de omgeving opnieuw vangen, grenzen opzoeken en verleggen, tonen ons een blik op een werkelijkheid die nog niet was ontgonnen. Wie zijn ze deze kunstenaars, waar komen ze vandaan, waar ontmoetten ze elkaar en hoe inspireerden ze elkaar? Karin Straathof toont in de onderlinge verbanden, de urgentie van het creëren, de interpretaties van het licht en de slingerende wegen waaruit de kunstwerken zijn ontstaan.

Over de spreker:

Karin Straathof MA
Karin Straathof is kunsthistoricus, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie organiseerde zij samen met kunstenaar Jan van der Ploeg tentoonstellingen met hedendaagse kunstenaars in de door hen beiden opgerichte kunstruimte PS (Amsterdam). Daarnaast werkte ze voor diverse culturele organisaties in verschillende functies. Sinds 2017 werkt Karin Straathof als museumdocent voor het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en museum Bélvèdére.

Bij gelegenheid geeft zij lezingen over onderwerpen als ‘Rembrandt en Saskia’, ‘Geschiedenis van de Nederlandse beeldhouwkunst’. Door haar passie gedreven, is zij in staat kunstgeschiedenis tot leven te brengen door middel van verhalen, feiten en theorieën, waarin altijd het beeld en de kunstenaar centraal staan.