06-44547251 info@generatiehuis.nl

Collegereeks korea; historie en kunst

Info

 

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie: Wekelijks, start vanaf 10 mei 2022
Lesdag(en):
  • Dinsdagavond 10 mei: 19.30-20:30 uur
  • Dinsdagavond 17 mei: 19.30-20:30 uur
  • DinsdagMIDDAG 24 mei: museumbezoek (tijdstip volgt)
  • Dinsdagavond 31 mei: 19.30-20:30 uur
Kosten: € 30,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Korea – historie en kunst

Colleges: dinsdagavond 10, 17 en 31 mei (19:30-20:30 uur) in Theater de Bres
Gezamenlijk museumbezoek tijdens de DERDE bijeenkomst: dinsdagmiddag 24 mei (tijdstip volgt)

Koreaanse popmuziek in de top 40, kimchipotten in de supermarkt en Koreaanse dramaseries op Netflix; de hedendaagse Koreaanse cultuur is divers en zichtbaar in onze tijd. In de tentoonstelling KOREA: Poort naar een rijk verleden worden deze trends verbonden aan tradities en rituelen uit honderden jaren geschiedenis van Korea. Bijzonder verfijnde keramische voorwerpen worden verhelderd aan de hand van verhalen over religies en koninkrijken die de bewoners van het schiereiland verbonden. De tentoonstelling is tot en met 21 augustus 2022 te zien in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Keramiek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Koreaanse samenleving. De tentoonstelling toont niet alleen stukken uit vervlogen tijden, maar ook werk van eigentijdse Koreaanse kunstenaars. Van droomachtig celadon met ingesneden decoraties tot kraakhelder wit porselein uit een volgende periode. Maar ook keramiek in speelse vormen met decoraties van slib over glazuur. De stijlen van het Koreaanse keramiek hebben alles te maken met de gedachtestromen van de periode waarin deze werden gemaakt. Bovendien valt er veel te ontdekken over de hiërarchie in de samenleving door te kijken naar voor wie deze voorwerpen waren bedoeld. 

 

In deze reeks neemt Senna van Dam u in vogelvlucht mee door de periode van de drie koninkrijken Verenigd Silla, de Goryeo dynastie en de Joseon dynastie. Aan de hand van prachtige, veelal met grote zorgvuldigheid vervaardigde voorwerpen uit deze perioden, licht zij toe wat de decoraties zeggen over de normen en waarden van de verschillende tijden. 

 

In de colleges zullen we eerst kijken naar waarom juist nu een tentoonstelling over Korea zo op zijn plaats is, en hoe Korea voor het eerst bekend werd in de Westerse wereld. Daarna verdiepen we ons in de cultuurgeschiedenis. Waarom zien we veel decoraties van paarden en vissen op het keramiek van de drie koninkrijken? En waarom wordt er in de Joseon dynastie zo veel waarde gehecht aan wit porselein?

 

Een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling met koffie en taart vormt onderdeel van deze lezingreeks. 

Prijs: totaal €30 voor vier bijeenkomsten (incl. museumbezoek)

Foto: Senna van Dam
Senna van Dam was betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling KOREA: poort naar een rijk verleden, als stagiair van conservator Eline van den Berg. Dit jaar studeert zij af aan de Universiteit Leiden in de richting Koreastudies.