058 203 83 63 info@generatiehuis.nl
Selecteer een pagina

Collegereeks Pieter Bruegel de Oude

Info

Locatie(s):

Theater De Bres (Schoolstraat 4, 8911 BH Leeuwarden)

Aantal lessen: 4
Lesduur: 1 uur
Frequentie:

Wekelijks, start vanaf maart 2021 (data volgen)

Lesdag(en): Dag volgt; 19.30-20:30 inloop 19:00
Kosten: € 30,- 
Leeftijd:  Vanaf 55 jaar

Pieter Bruegel de Oude – door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Ontegenzeggelijk is Pieter Bruegel de Oude een van de populairste kunstenaars die de Lage Landen hebben gekend. Zijn spreekwoordenschilderij uit 1559 doet menigeen bijna met de vinger over het vernis glijden, zoekend naar gezegdes die we anno nu nog steeds gebruiken. Van Pieter Bruegel zijn er nog zo’n 40 schilderijen bekend, alsook veel tekeningen die gebruikt werden om er etsen naar te maken. Bovendien heeft zijn zoon Pieter Brueghel (die een ‘h’ aan zijn naam toevoegde) veel van zijn vaders composities gekopieerd. De andere zoon, Jan Brueghel de Oude, ging zijn eigen weg en werkte samen met onder meer Rubens.

In drie avonden presenteert Krzysztof Dobrowolski-Onclin u een overzicht van Bruegels rijke oeuvre en invloed. U ziet wat hij zoal geschilderd en getekend heeft en u kijkt tot in detail naar de techniek van de schilderijen en tekeningen.

Het vierde college is een praktijkcollege door een van de kunstenaars verbonden aan Het Generatiehuis. De inhoud is een verrassing. 

 

College 1: (datum volgt) 19:30-20:30 uur gaat over ‘Bruegels tekeningen’

College 2: (datum volgt) 19:30-20:30 uur gaat over’Bruegels schilderijen’

College 3: (datum volgt) 19:30-20:30 uur gaat over’De firma Brueghel’

College 1: (datum volgt) betreft een praktijkcollege

 Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Hij is vrijwilliger bij het COC Amsterdam en werd in 2019 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.