4-sterren recensie!

Geweldige recensie in LC over Droomvogels. We zijn super trots!

Vrijdag 31 mei 2024 

Ontroerende komedie ‘Droomvogels’ over kwetsbare dromen | recensie ★★★★☆

Eelco Venema • Gisteren, 12:12 • Theater en musical

In ‘Droomvogels’ van Het Generatiehuis fungeert een escaperoom als metafoor voor het leven. Foto: Lucas Kemper 

Na zes uur zwoegen en zweten in een escaperoom slaan bij vader Harold (Bert Bandringa) de stoppen door. 

Wat begon als een leuk uitje ter ere van de verjaardag van dochter Eva (Sinne Nova van Dieren) dreigt te ontaarden in niks minder dan een familietragedie, waarbij de verwijten over en weer vliegen. Met een door een paniekaanval gevelde vader als ultieme escalatie. 

Regisseur en schrijfster Karin Idzenga maakt met de voorstelling Droomvogels – de eerste theaterproductie van Het Generatiehuis – op ontroerende en komische wijze inzichtelijk hoe intergenerationele problematiek een familie in een verstikkende greep kan houden. De angsten en trauma’s sijpelen onvermijdelijk en onverbiddelijk door de stamboom naar beneden. 

Kansloze missie 

De eindeloze escaperoom is als metafoor voor het leven origineel en goed gekozen. De personages proberen te achterhalen hoe het nu precies in elkaar steekt en wat de zin van alles is, maar weten eigenlijk bij voorbaat dat het een kansloze missie is. 

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, want de hel die de escaperoom voor de personages is geworden blijkt tegelijkertijd ook een vruchtbare bodem om te verzoenen, om dromen na te jagen en – naar het voorbeeld van pake – te zeggen: ‘fuck it!’ Het vergt veel moed en kwetsbaarheid om je angsten onder ogen te durven komen; het monster als het ware in de bek te kijken, maar door dat juist te doen openen zich tal van nieuwe mogelijkheden. 

De acteurs van jong tot oud spelen met verve en ieder krijgt zijn moment om te schitteren, ondersteund door een ensemble van dansers (ook een mix van leeftijden) die de binnenwereld van de personages verbeelden. 

Onderwaterfantasiewereld 

Zo wordt het publiek getrakteerd op een aantal pareltjes van scènes zoals bijvoorbeeld het prachtige lied van de moeder (Lisa van Hijum), die eindelijk niet meer bang is om haar stem te laten horen of het tonen van de onderwaterfantasiewereld waar de oudste dochter (Kim Koopmans) zich mee troost. 

Hoewel de wijsheden tegen het einde misschien ietwat geforceerd voor het voetlicht komen, raken ze wel degelijk een gevoelige snaar, want de kwetsbaarheid oogt oprecht. 

Droomvogels is een meer dan geslaagd project van Het Generatiehuis dat als missie heeft om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Een blik op het podium en door de zaal leert dat dit voornemen geen luchtkasteel is. Om de moraal van de voorstelling te parafraseren: je kan alles, zolang je maar niet bang bent. 

Voorstelling 

Gebeurtenis Droomvogels , multidisciplinair theater door Het Generatiehuis Regie Karin Idzenga  Dans Mirjam van Duin  Vormgeving Marieke Veenstra Gezien 29/5, Podium Explore, Leeuwarden  Publiek 100 (uitverkocht)  Nog te zien aldaar, t/m 1 juni 

★★★ ★ ☆ 

Deel dit op:

Facebook