Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Christoffel Bisschop

Vanaf 17 juni 2023 t/m 7 januari 2024 duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). In de tentoonstelling Christoffel en Kate Bisschop, verlangen naar vroeger komen onder andere hun inspiratiebronnen en de imposante villa Frisia komen aan bod, evenals de koninklijke kringen waarin zij zich begaven en het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio.

In het kader van de tentoonstelling in het Fries Museum, organiseert het Generatiehuis in samenwerking met het Fries Museum, een collegeserie gegeven door kunsthistorica drs. Karin Straathof.

Karin Straathof heeft als museumdocent al in vele tentoonstellingen in het Fries Museum kunstlessen gegeven aan primair, middelbaar en hoger onderwijs. Daarnaast verzorgt zij rondleidingen en collegereeksen.

 

College I: 26 september, 19:30-20:30 uur
De 19de eeuw van Christoffel Bisschop en Kate Swift

De 19de eeuw is een tijd van industrialisatie en verstedelijking, de fotografie werd onder meer uitgevonden en men bracht op verschillende wereldtentoonstellingen de nieuwste ontwikkelingen. Denkbeelden en verbeelding veranderden en de kunsten verschoven van realisme en romantiek naar impressionisme.

Het is kortom een fantastische eeuw om daarin zowel het werk van Christoffel als Kate, beter te leren kennen.

 

College II: 3 oktober, 19:30-20:30 uur
Kunstenaar en verzamelaar Christoffel Bisschop

Kunstenaars bekijken de wereld door ogen die het liefst zoveel mogelijk beelden willen verwerken. Zo was het werk van de Friese kunstenaar Laurens Alma Tadema veel minder beeldend geweest zonder zijn enorme verzameling aan theatrale attributen.

Ook Christoffel Bisschop verzamelde en legde al schilderend zijn focus op het Friesland waar hij vandaan kwam. In het bijzonder de creatieve uitingen van de bewoners van Hindeloopen, uit voorbije jaren. De schilderijen van Bisschop zijn taferelen met gewone mensen en gewone spullen, die dan toch weer heel opvallend zijn in hun aandacht voor schoonheid en voor vakmanschap.

 

College III: 10 oktober, 19:30-20:30 uur
Kate Swift, een kunstenares en haar vriendinnen

De 19de eeuw was nog niet gunstig gezind ten aanzien van de positie van vrouwen in de kunsten. Toch lukte het Catharina Seaton Foreman Bisschop-Swift om zichtbaar te zijn in deze door mannen gedomineerde omgeving. Over Kate en over vrouwelijke kunstenaars in de 19de eeuw zijn niet alleen mooie verhalen te vertellen, het is juist het werk dat zij maakten waar wij in dit college aandacht aan besteden. Niet eerder dan nu, in de 21ste eeuw zijn er ontwikkelingen gaande die het werk van vergeten kunstenaressen en hun uitzonderlijke professionele werk voor het voetlicht brengen.

 

College IIII: 12 oktober 13:30-15:30 uur
Gezamenlijk bezoek Fries Museum

 

De colleges zijn voor iedereen toegankelijk.
Locatie colleges: De Bres, Leeuwarden
Locatie expositie: Fries Museum, Leeuwarden

De totale reeks kost €35.
Als je iets meer kunt missen, dan is er ook de optie om €45 per reeks te betalen. Daarmee help je onze stichting om activiteiten te kunnen blijven aanbieden.

 

Foto: Christoffel Bisschop, ‘Winter in Friesland’, ca. 1876. Fries Museum – aankoop met steun van de Vrienden van het Fries Museum.

26 september @ 19:30 - 12 oktober @ 15:30

€35.00 – €45.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Christoffel Bisschop
Collegeserie rondom het leven van kunstenaar Christoffel Bisschop met bezoek aan het Fries Museum.
35.00
40 beschikbaar
Christoffel Bisschop
Collegeserie rondom het leven van kunstenaar Christoffel Bisschop met bezoek aan het Fries Museum.
45.00
40 beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Begin:
26 september @ 19:30
Einde:
12 oktober @ 15:30
Kosten:
€35.00 – €45.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Overige informatie

Lesduur
Lezingen van 1 uur en een museumbezoek
Aantal lessen
4
Lesdag 1
26 september, 19:30-20:30 uur
Lesdag 2
3 oktober, 19:30-20:30 uur
Lesdag 3
10 oktober, 19:30-20:30 uur
Lesdag 4
12 oktober 13:30-15:30 uur

Locatie

Theater de Bres
Schoolstraat 4
Leeuwarden, Friesland 8911 BH Nederland
+ Google Maps
Kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk.

Met onze projecten willen we mensen met elkaar verbinden. Door mee te doen aan onze projecten kun je nieuwe sociale contacten opbouwen, samen leuke dingen doen, samen iets (nieuws) leren maken, erbij horen, steun van anderen krijgen en nieuwe mensen leren kennen. 

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren op je mentale welbevinden. Vrolijk zijn, jezelf accepteren en ontwikkelen en zelfvertrouwen stimuleren door te presenteren voor een publiek zijn allemaal elementen die aan bod komen binnen onze culturele activiteiten.

Met onze projecten willen we een bijdrage leveren aan je persoonlijke zingeving. Ontwikkelen van je eigen creativiteit en je (misschien nog onbekende) talenten, nieuwe dingen leren, zinvolle dingen doen. En vooral blijven leren!

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren aan je fysieke gezondheid. Je gezond voelen, je fit voelen, werken aan je conditie en bewegen.

Met onze projecten willen we een positieve bijdrage leveren aan je kwaliteit van leven. Genieten, gelukkig zijn, lekker in je vel zitten, balans en je veilig voelen.