Kim schittert in Droomvogels, wat misschien haar laatste voorstelling is

Woensdag 29 mei gaat de voorstelling Droomvogels in Première. Voor de voorstelling is één van de deelnemers, Kim Koopmans, geïnterviewd. Lees hieronder het interview.

Wat haar leeftijd is? Ze moet even hard nadenken. “Mmm. 26 of 27. Maar wat maakt het uit. Leeftijd is immers maar een getal!” Hoe dan ook: Kim Koopmans heeft geen tijd te verliezen. Ze is ernstig ziek en lijdt aan de ziekte van Duchenne. Het toneel is de plek waar ze op haar gemak is. Kim schittert in de voorstelling Droomvogels, die woensdagavond 29 mei 2024 in première gaat. 

Kim kijkt er naar uit. Even geen confrontatie met de beperkingen. Even weg van de ziekte. Een kort maar krachtig moment, want ze geniet van het spelen. “Ik ben daar, net als de andere acteurs, even uit mijn echte leven. Tijdens het maken van het stuk lieten we onze fantasie de vrije loop gaan. Dat was heel prettig en moeilijk tegelijk.”

‘Escaperoom’

De theater- en dansvoorstelling, waarin een gezin vast komt te zitten in een ‘escaperoom’, is gebouwd op de ervaringen en levens van de acteurs. Regisseur Karin Idzenga smeedde hun verhalen letterlijk spelenderwijs, met veel improviseren, tot één verhaal. Persoonlijke bekentenissen; en in het geval van Kim één van enorme betekenis. Want vaak worden Duchenne-patiënten niet ouder dan dertig jaar.

Kim groeide op in Makkum en woont inmiddels “heerlijk” in Leeuwarden. Ze woont in een appartementencomplex dicht bij het centrum. In haar rolstoel is ze zo in haar favoriete kroegen. De Rus, De Prins H. “Zolang ik mijn biertje kan optillen is het goed”, zegt ze met een bitterzoete glimlach. ,,Ach, wat moet je anders? Soms heb ik het heel moeilijk. Dan komt het besef dat ik misschien snel de kist in ga, ineens erg dichtbij.”

Tragikomedie

In de tragikomische voorstelling ‘Droomvogels’ staat de escaperoom ook symbool voor Kims gevangenschap; dat van haar zieke lijf dat haar in zoveel dingen beperkt. Maar waartegen ze zich zal verzetten tot de laatste snik. Al realiseert ze zich dat het misschien wel haar laatste keer op het podium is.

“Bij de repetities kreeg ik elke keer weer tranen in mijn ogen. Dan is het zaak om je te herpakken, om te focussen.” Woensdagavond is het zover. Tot en met zaterdag te zien in Podium Explore (voorheen Theater Romein, ofwel de Westerkerk in hartje Leeuwarden). “Ik hoop dat het publiek er iets van opsteekt”, besluit ze. “Want aan de buitenkant kun je niet zien dat er van binnen van alles gebeurt. Ik hoop dat mensen iets langer nadenken voordat ze oordelen.”

Kaartverkoop


De voorstellingen zijn woensdagavond (première), donderdag- en vrijdagavond en zaterdagmiddag, in Podium Explore, voorheen Theater Romein in Leeuwarden. ’s Avonds begint het om 20.00 uur, zaterdagmiddag om 15.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via: https://generatiehuis.nl/productiehuis/

Deel dit op:

Facebook