Remi Adriaansz verrast u met een bijzondere lezingreeks over de Matthäus Passion én we bezoeken gezamenlijk de Matthäus Passion van het NNO in de Harmonie! Tickets kunt u kopen onderaan deze pagina.
De Matthäus Passion nader beluisterd!
Het is bijna een Nederlandse traditie dat in de periode voor Pasen op vele plaatsen de Matthäus Passion van Bach wordt uitgevoerd. Niet alleen vanwege zijn religieuze betekenis (het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus), maar ook omdat het muzikaal een ontroerend en troostrijk werk is.
De Matthäus Passion is een oratorium, een omvangrijk vocaal werk met een veelal geestelijke inhoud voor orkest, zangsolisten en koor, waarbij veelal een verteller de drager van de handeling wordt. Het stuk zelf is tweekorig opgezet, wat betekent dat er twee koren en twee orkesten zingen en spelen, wat behalve een muzikale functie ook een symbolische betekenis heeft. De muzikale deelnemers aan het verhaal zijn de solisten (sopraan, alt, tenoren en bassen), het koor en het orkestpartijen.
Vanuit muzikaal oogpunt is de Matthäus Passion absoluut het bestuderen waard. Johan Sebastiaan Bach componeerde niet alleen de muziek bij het verhaal, maar geeft in die muziek de emoties vorm in de klank. Bijna elke noot heeft hierin een betekenis, bedoeld vormgegeven in recitatieven, aria’s en koralen.
Voor de kenners is de Matthäus Passion een stuk om niet alleen naar te luisteren, maar ook om het te ondergaan, het liefst in een akoestisch goede ruimte. Door zijn dramatiek neemt het als het ware bezit van de luisteraar. De onbekendheid met dit stuk houdt juist de lange duur van gemiddeld 2,5 uur velen tegen om deze ervaring op te doen.
In deze collegereeks zal daarom voor de ‘leken’ en verder geïnteresseerden dit grootse werk worden toegelicht, fragmenten uitgelicht en de achtergronden nader beschouwd en sommige details beluisterd! Waarna we verrijkt met kennis een uitvoering van de Matthäus Passion gaan bijwonen en vooral: beleven!
Deze lezingreeks komt tot stand in samenwerking met De Harmonie.
Dinsdag 21 maart 19:30-20:30 uur: Hoe is de Matthäus opgebouwd?
De Matthäus Passion is geschreven voor twee koren (groepen zangers en instrumentalisten). Elk koor bevat vier zangstemmen, instrumenten en wordt begeleid door een eigen continuo (ensemble) groep. Het lijdens- en sterfverhaal van Jezus is de grote lijn die door de Evangelist verteld wordt. Deze lijn kent een aantal hoofdelementen zoals recitatieven, koralen en aria’s en uiteraard wat koorgedeeltes. Aan de hand van luistervoorbeelden wordt deze opbouw en structuur verduidelijkt.
Dinsdag 28 maart 19.30-20.30 uur: De hoogtepunten
Om de Matthäus Passion goed te kunnen ervaren worden hieruit enkele belangrijke muziekstukken beluisterd en besproken, zoals het openingskoor ‘Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen, het alom bekende ‘Erbarme dich’, het beroemde slotkoor ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ en nog enkele andere stukken.
Dinsdag 4 april 19.30-20.30 uur: Toonschilderingen en symboliek
Op talloze teksten in de passie componeert Bach het notenmateriaal zodanig dat de tekst ook in muzikale zin wordt uitgebeeld. Hiervan zijn vele voorbeelden te noemen, enkele zullen extra aandacht krijgen. Ook maakt Bach bewust gebruik van bepaalde muziekinstrumenten om handelingen en emoties met klank te illustreren. En vooral niet te vergeten, de aanwezige symboliek die te vinden is.
Woensdag 5 april 19:30 uur gezamenlijk bezoek Matthäus-Passion
Het NNO verrast ieder jaar weer met een eigenzinnige uitvoering van dit meesterwerk. Daarom staat nu Jan Willem de Vriend op de bok. De Vriend maakte internationaal furore als barokspecialist en is als dirigent verbonden aan orkesten in onder meer Spanje, Frankrijk en Duitsland. Hij wordt vergezeld door een ware sterrencast: tenor Andreas Weller als Evangelist, bariton Geert Smits als Christus en verder onder meer sopraan Ilse Eerens, alt Luciana Mancini, bas André Morsch, het Noord Nederlands Concertkoor en het Roder Jongenskoor. Bach op z’n best!De prijs voor deze lezingreeks is iets hoger dan de reguliere collegeprijs vanwege het concertbezoek. U betaalt in totaal €55 voor drie colleges in de Bres én het bezoek aan de Harmonie.
Over de spreker:
Remi Adriaansz is muziektherapeut, muziekagoog en gewezen docent in de toepassing van muziek als middel bij mensen met en zonder beperking. De werkzaamheid van muziek op de emotie van de mens intrigeert hem zodanig dat hij juist met deze achtergrond boeiend kan vertellen over muziek, componisten en uitvoerenden.
21 maart 2023 @ 20:30 - 6 april 2023 @ 00:00
€55.00
Wat als ik het niet kan betalen?
Bij Kunst in je buurt willen we dat iedereen kan deelnemen. Daarom bieden we diverse tarieven aan. Als ook het laagste tarief lastig voor je is, stuur dan een mail naar kunstinjebuurt@generatiehuis.nl.