Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Febr/Mrt 2023: Friese vrouwen in de kunst

Drs. Karin Straathof stelt voor u een interessante reeks van drie lezingen samen over Friese vrouwen in de kunst. De reeks gaat over kunst, feminisme en emancipatie.

Het vierde ‘college’ betreft een gezamenlijk bezoek aan de voorstelling The Story of Travis van Theater Rotterdam (regie: Romana Vrede) in de Harmonie. Leeuwarden. Deze voorstelling laat zien hoeveel hoop en strijdlust er nodig is om je dromen waar te kunnen maken. Meer info over de voorstelling.

College 1: dinsdag 14 februari 19:30-20:30 uur.
Een breed palet
Wat weten we over Friese vrouwen in de kunst? Hoever gaan we terug in de tijd?
We kennen de terpdame uit de zevende eeuw die we Beitske noemen. Haar portret is te zien in het Fries Museum. Nog verder terug vinden we sieraden van Friese vrouwen en zelfs de resten van een altaarsteen van een godin uit het begin van de jaartelling.
Over de eeuwen heen ontmoeten we slimme, talentvolle dames van Anna Maria Schuurman tot Sophia Anna van Pipenpoy. En van Anna van Hannover tot Jeanne Bieruma Oosting.
Wie waren deze vrouwen, hoe konden zij zichzelf staande houden binnen de regels en gewoontes van hun tijd. Bleven hun namen rondzingen of verdwenen ze juist onder invloed van de heersende voorkeuren en interesses.
In een breed palet krijgen deze Friese dames een plaats in de geschiedenis.

 

College 2: dinsdag 21 februari 19.30-20.30 uur
Opmerkelijke vrouwen
Het tweede college in de serie Friese vrouwen in de kunst, zoomt in op een aantal opmerkelijk vrouwen. We kennen natuurlijk de bekende namen waaronder bijvoorbeeld Claudy Jongstra.
En hoe kijken we naar Mata Hari ofwel Margaretha Zelle, was zij een kunstenares of een handige profiteur. De zeer getalenteerde schilderes Margareta de Heer uit de 17de eeuw mag niet ontbreken in deze serie. Ook minder bekende of zelfs vergeten vrouwen passeren en maken deel uit van de ‘History of art without men’, zoals Katy Hessel haar recente boek zo krachtig heeft genoemd.
Hoe plaatsen we deze meer en minder bekende vrouwen in de tijd, hoe zag hun omgeving eruit, sociaal, politiek, religieus. Werden ze gestimuleerd in hun werk of juist tegengewerkt. Waar haalde ze hun inspiratie en doorzettingsvermogen vandaan en kunnen we daar ook nu nog wat van leren.

College 3: dinsdag 7 maart 19.30-20.30 uur
Van een vergeten verleden naar een zichtbaar heden
Beroemde Friese vrouwen die hun ‘mannetje’ hebben gestaan, bepaalden mede de loop van de geschiedenis van de Nederlanden. Zonder Maria Louise van Hessen Kassel had het gezag een andere ‘kleur’ gekregen. In het twintigste eeuwse Friesland leren we schrijfsters kennen zoals Nynke van Hichtum, dichteres Tiny Mulder, maar ook actrice Joke Tjalsma en zangeres Nynke Laverman.
Nog in 1987 werd naar aanleiding van de tentoonstelling Ar(t)bitrair het lijvige stuk ‘Vrouwen in de Beeldende Kunst in Friesland’ geschreven. De aanbevelingen over de positieverbeteringen van de beeldend kunstenaressen herinneren we ons nu niet meer.
In de huidige eeuw is er nu dan de plotselinge wending die blijkt uit de vele artikelen en boeken die verschijnen met aandacht voor vrouwen uit het verre verleden tot in de huidige tijd. In het Friese museum Belvédère koos kunsthistorica Susan van den Berg voor de prachtigste werken in diverse tentoonstellingen en publicaties.
Het laatste college gaat vooraf aan een bezoek aan de voorstelling ‘The story of Travis’ van Theater Rotterdam. Zulke mooie uitingen in de hedendaagse cultuur geven nieuwe inzichten en stemmen aan vrouwen, die nog lang na zullen klinken.

Vrijdag 17 maart 20:15 uur gezamenlijk theaterbezoek

De prijs van deze vierdelige reeks is €35 en is voor iedereen toegankelijk. Geef u snel op!

Locatie colleges: De Bres, Leeuwarden
Locatie voorstelling: De Harmonie, Leeuwarden

14 februari 2023 @ 20:30 - 17 maart 2023 @ 22:30

€35.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Begin:
14 februari 2023 @ 20:30
Einde:
17 maart 2023 @ 22:30
Kosten:
€35.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Drs. Karin Straathof

Overige informatie

Lesduur
Lezingen van 1 uur met aansluitend een theaterbezoek
Aantal lessen
4

Locatie

Theater de Bres
Schoolstraat 4
Leeuwarden, Friesland 8911 BH Nederland
+ Google Maps