Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Een drieluik over symboliek in de kunst

Hoe prettig zou het zijn om in een museum niet aangewezen te zijn op de audiotour of het bordje aan de muur? Als u zelfstandig al begrijpt wat een kunstwerk betekent? Dat leert u in deze cursus. Iconografie, vaak symboliek genoemd, is de tak van de kunstgeschiedenis die zich bezighoudt met betekenissen. Kennis van iconografie geeft u de juiste handvatten om op een systematische manier de boodschap van een beeld of schilderij te achterhalen. 

In de eerste, inleidende aflevering leert u op een gestructureerde manier een kunstwerk te belkijken. Het doel daarvan is de details waar te nemen die een betekenis hebben. Ook leert u de achterliggende theorie die het beschouwen van kunst verdeelt in beschrijven en interpreteren. Een belangrijke vraag is waarom een kunstwerk is ontstaan, dus waar mogelijk plaatsen we het kunstwerk in de context waarin het is ontstaan. 

In de tweede aflevering buigt u zich over onderwerpen uit de christelijke kunst, zoals het herkennen van vaak voorkomende motieven en heiligen. Niet al die motieven staan overigens in de Bijbel, want een heleboel komen uit apocriefe geschriften en heiligenlevens. 

In het derde en laatste college staan mythologie en wereldlijke kunst centraal, vooral die van na de middeleeuwen. In de vijftiende eeuw ontstond namelijk een hernieuwde aandacht voor verhalen uit de Oudheid. De Griekse en Romeinse goden deden hun herintrede echter niet als goden, maar als personificaties, dat wil zeggen begrippen die als mens werden voorgesteld. 

Deze reeks bestaat uit extra lange colleges van 1,5 uur.

College I: vrijdagavond 11 oktober 2024, 19:30 tot 21:00 door Krzysztof Dobrowolski-Onclin
College II: vrijdag 18 oktober 2024 19:30 tot 21:00 door Krzysztof Dobrowolski-Onclin
College III: vrijdagavond 25 oktober 2024, 19:30 uur tot 21:00 uur door Wouter Maas 

De colleges zijn voor iedereen toegankelijk.
Locatie colleges: DOAS, Cornelis Trooststraat 48.   

De totale reeks kost €40.
Als je iets meer kunt missen, dan is er ook de optie om €50 per reeks te betalen. Daarmee help je onze stichting om activiteiten te kunnen blijven aanbieden. 

Deze lezingreeks wordt gegeven door Bureau Boeiend: 

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Hij is vrijwilliger bij het COC Amsterdam en werd in 2019 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Wouter Maas is kunsthistoricus en heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Kunst van de middeleeuwen en de vroegmoderne periode behoren tot zijn specialismen. Sinds september 2021 werkt hij bij Bureau Boeiend. Daarnaast is hij redacteur bij De Kunstmeisjes, eindredacteur bij Gallery Sorelle Sciarone en freelanceschrijver. 

11 oktober @ 19:30 - 25 oktober @ 21:00

€40.00 – €50.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Een drieluik over symboliek in de kunst
40.00
28 beschikbaar
Een drieluik over symboliek in de kunst
50.00
28 beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Begin:
11 oktober @ 19:30
Einde:
25 oktober @ 21:00
Kosten:
€40.00 – €50.00
Evenement Categorie:

Locatie

De DOAS
Cornelis Trooststraat 48
Leeuwarden, 8932 BR
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie