Ik ben Marsja van der Ven, aangenaam!

Iedere week stelt een van de kunstenaars van Kunst in je buurt zich voor! Vandaag de beurt aan Marsja!

Ik ben Marsja van der Ven. In 2006 ben ik afgestudeerd aan de NHL bij de afdeling Kunst en Educatie. Sinds mijn afstuderen ben ik werkzaam als zelfstandig kunstenaar. Ik werk bijvoorbeeld veel met hergebruikt materiaal en maak voornamelijk toegepaste kunst; kunst waar je iets mee kunt of wat zelf iets kan doen.

In opdracht werk ik voor allerlei verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld particulieren, bedrijven, maar ook gemeenten en festivals. Mijn laatste grote project in Leeuwarden is een insect van 10 meter lang gemaakt van ventilatiebuizen om aandacht te vragen voor biodiversiteit en duurzaamheid.

Naast het maken van eigen werk vind ik het ook heel mooi om met anderen kunst te maken en samen te werken met onze handen. Dit doe ik in workshops, op scholen en vooral als artistiek leider bij communityart initiatief Stoereloer. Inmiddels bestaan we alweer 12 jaar en doen we ieder jaar prachtige projecten voor verschillende doelgroepen waar veel ambacht en techniek bij komt kijken.

Ik vind het leuk om voor Kunst in je buurt aan de slag te gaan omdat ik graag mensen motiveer om te spelen met materiaal. Dat houdt je actief en scherp op alle vlakken. Iedereen moet daarmee in aanraking kunnen komen en dat is ook waar Kunst in je buurt naar streeft. Tijdens met lessen voor Kunst in je buurt staat experimenteren centraal. Ik vind het leuk mensen te stimuleren om open te staan voor nieuwe dingen. Soms natuurlijk ook mislukking, want ook dat kan mooie dingen opleveren! De momenten waarop ik het meest kan genieten van het geven van workshops is wanneer mensen (en stiekem zijn dat vaak kinderen) zichzelf verbazen over wat ze kunnen. Daardoor gaan ze zichzelf echt door een andere bril zien.

Iets over mij? Ik drink graag rooibos-mango thee maar zonder een goed kopje koffie ‘s ochtends functioneer ik maar op halve kracht. Mijn levensmotto: ‘wie achter de kudde aansjouwt loopt altijd door de stront!’

Deel dit op:

Facebook