Beeldende lessen door Ernesto

Mijn naam is Ernesto. Sinds afgelopen jaar ben ik een halve eeuw oud, al voel ik me nog steeds 14 en gedraag ik mij als een 12-jarige. Vorig jaar heb ik mijn carrière in het onderwijs vaarwel gezegd om fulltime ruimte te geven aan mijn creativiteit. Mijn deelname aan het tv-programma Legomasters in 2021 deed mijn kunstenaarshart opnieuw ontwaken. Daarna volgden Sterren op het Doek en De Nieuwe Vermeer en kreeg ik het drukker en drukker met aanvragen, projecten, workshops, lezingen en opdrachten. Inmiddels ga ik het hele land door als ik niet in mijn studio aan het werk ben.

Bij Kunst in je buurt is mijn ervaring dat mensen heel dankbaar zijn met wat je kunt bieden. Vanuit het onderwijs ben ik gewend om me aan te sluiten bij het niveau van de deelnemers. Ik werk wel vraaggestuurd, dus in mijn lessen heb ik wel initiatief van de groep zelf nodig. Het is natuurlijk niet alleen maar kijken naar de technieken en opdrachten die ik aanbied. Ook probeer ik te verduidelijken hoe je vaardigheden kunt benutten om je perspectief te vergroten. Mijn uiteindelijke doel is dat mensen zichzelf kunnen leiden, en niet afhankelijk zijn van mij.

Mijn stijl als kunstenaar is uniek omdat er niemand is die maakt of doet wat ik doe: portretten van LEGO maken naar waarneming. Tijdens de lessen komt LEGO bijna nooit aan bod, misschien vertel ik er wel over. Ik vertel over hoe mijn basis als portretschilder de basis vormde, waardoor ik ook met ander materiaal kon werken op een vergelijkbare manier. Daarom probeer ik niet ‘stijl’ over te brengen, maar anderen te helpen zodat zij kunnen ontdekken waar hun eigen voorkeuren liggen.

Het mooiste moment voor mij zijn wanneer je in de blik of woorden van een deelnemer ziet dat zich iets openbaart en dat zij iets zien wat ze eerder nog niet hadden gezien. Dat doe je door interactie, luisteren en positief bevragen in openheid. Dat kunnen we tegenwoordig allemaal nog meer doen, denk ik. Ontdekken, plezier van het delen met elkaar en zien dat er zoveel benaderingen en interpretaties mogelijk zijn zie ik graag bij mijn deelnemers.

Als persoon hecht ik waarde aan goede relaties met mensen want we hebben het met elkaar te doen op deze aarde. Ik denk dat ik daarom de mens ook centraal heb staan in mijn werk. We zijn fascinerende, frustrerende en ondoorgrondelijke wezens. Waar is natuurlijk zelf geloof ik ook een van ben. Mijn levensmotto: wees mild, doe moeite, leef bewust.

Deel dit op:

Facebook