Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Meer dan 100 jaar kunst in Fryslân

In de geschiedenis van de beeldende kunst in Fryslân neemt het Museum Belvédère in Heerenveen een bijzondere plaats in. Uit de interesse van Thom Mercuur in eigentijdse Friese kunst, ontstond een brede verzameling van voornamelijk schilderijen, met als hoogtepunt de bouw van het museale Museum Belvédère waar de collectie sinds 2004 in gehuisvest.

Kunsthistoricus Karin Straathof geeft in een serie van drie colleges een uiteenzetting over het overvloedige aanbod in de Friese kunstgeschiedenis. Met de diverse musea zoals Museum Belvédère, maar ook in het Fries Museum, het Museum Dr8888, zomerse kunstroutes, Leeuwarden Culturele Hoofdstad en daaruit voortkomende exposities en meer, wordt het kunstminnend publiek overvloedig bediend.

College I: dinsdagavond 11 maart 2025, 19:30 tot 20:30 uur

‘Een rijk verleden, kunst uit Fryslân’

In dit inleidende college schetsen we een intense geschiedenis van de vele kunstuitingen in en rond Fryslân. Vanaf het begin van de jaartelling laten de ‘Frisii’ van zich horen en is gebleken dat niet de 17de, maar de 7de eeuw een gouden tijd was in deze regio. In de 17de eeuw zijn er in Leeuwarden bekende schildersateliers van Wybrand de Geest en Lambert Jacobsz. En ook wanneer de stadhouders van de Noordelijke Nederlanden verhuizen naar Den Haag om daar de Oranjedynastie voort te zetten, blijft er voldoende vraag en ook aanbod waarbinnen talentvolle kunstenaars hun vakmanschap kunnen ontwikkelen. Tot in de 20ste eeuw zien we hoe veelomvattend het voorland van kunstenaars van nu is.

College II: dinsdagavond 18 maart 2025, 19:30 uur tot 20:30 uur

‘De museale collectie van Thom Mercuur in Museum Belvédère’ 

Waar begint de 20ste eeuw in de kunstwereld in Fryslân? Wie zijn de kunstenaars die het lukt om met en zonder opleiding het hoofd boven water te houden? Jan Mankes doet zijn uiterste best en weet een belangrijk oeuvre op te bouwen in zijn korte leven. De gebroeders Rinsema uit Drachten blijven schoenlappers terwijl ze zich bewegen in het gebied van de inmiddels wereldberoemde stroming De Stijl. Uiteenlopend werk van Tjerk Bottema, Jeanne Oosting, Jentsje Popma en anderen, kleuren het kunstenaarslandschap. Museum Belvédère toont in 2018 in de expositie ‘Frysk’ zo’n 100 jaar schilders in Fryslân die meegaan in eigentijdse ontwikkelingen.

College III: dinsdagavond 25 maart 19:30 uur tot 20:30 uur 

‘Over grenzen in de jongste tijd’

Tot en met de dag van vandaag is het culturele leven in Fryslân vol van talent. In de beeldende kunst komt er voor kunstenaars in de recente decennia meer tijd en ruimte om zich te ontwikkelen. De welvaart in Nederland tekent zich af in verschillende Friese musea van internationaal niveau. De tentoonstellingen in Museum Belvédère krijgen onder de opvolger van Thom Mercuur, directeur Han Steenbruggen, parallelle exposities met bekende en minder bekende nationale en internationale kunstenaars. Tegelijk zijn er jaarlijkse kunstroutes in bijvoorbeeld Pingjum en Oldeberkoop waar een breed publiek kennismaakt met nieuw werk. Kunstenaars als Claudy Jongstra vestigen zich in Friesland, anderen zoals Robert Zandvliet vertrekken juist.

Zit het in de grond, in het voedsel, in de lucht? Vanaf de Frisii rond het begin van de jaartelling tot in de 21ste eeuw blijft het stromen: kunst in Fryslân.

Daarnaast laten het Fries Museum en de vele galeries in de provincie de Friese modernen zien. De musea schuwen de grenzen niet waardoor ook verder weg wordt gekeken naar inspiratiebronnen en interessante ontwikkelingen in de beeldende kunst in de 20ste en 21 ste eeuw.

Wie zijn de kunstenaars? Hoe hebben ze zich in de afgelopen eeuw ontwikkeld en staande gehouden? Zijn er bredere nationale en internationale verbanden? Is er sprake van een specifieke stijl in de regio?

College IV: vrijdagmiddag 28 maart bezoek verschillende ateliers van Friese kunstenaars. 

De totale reeks kost €35.
Als je iets meer kunt missen, dan is er ook de optie om €45 per reeks te betalen. Daarmee help je onze stichting om activiteiten te kunnen blijven aanbieden. 

De colleges zijn voor iedereen toegankelijk.
Locatie colleges: De Bres, Schoolstraat 4 Leeuwarden.

Deze collegereeks wordt gegeven door Karin Straathof. 

Karin Straathof is kunsthistoricus en studeerde in 1993 af aan de UvA met een focus op moderne beeldhouwkunst. Sinds 2017 geeft zij als freelance museumdocent kunstlessen in het Fries Museum, in het Keramiekmuseum Princessehof en in Museum Belvédère. Naast deze lessen ontwikkelde zij diverse lezingenseries voor Het Generatiehuis op basis van druk bezochte tentoonstellingen als ‘Rembrandt en Saskia, liefde in de 17de eeuw’ en ‘À la Campagne’. Maar ook buiten deze programma’s van het Fries Museum, voert haar brede interesse zich naar lezingenseries als ‘Friese Vrouwen in de Kunst’ en ‘Het Noorden Verbeeld’. Verder heeft Karin Straathof in theorie en praktijk, een speciale interesse opgevat voor ‘Arts and Health’. Dit is een opkomend onderzoeksgebied dat onder andere aan de RUG veel aandacht krijgt.

11 maart 2025 @ 19:30 - 20:30

€35.00 – €45.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Meer dan 100 jaar kunst in Fryslân
35.00
46 beschikbaar
Meer dan 100 jaar kunst in Fryslân
45.00
44 beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Datum:
11 maart 2025
Tijd:
19:30 - 20:30
Kosten:
€35.00 – €45.00
Evenement Categorie:

Organisator

Drs. Karin Straathof

Locatie

Theater de Bres
Schoolstraat 4
Leeuwarden, Friesland 8911 BH Nederland
+ Google Maps