Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Wat is Wetenschap?

Wetenschap is overal. Het geeft ons houvast, het helpt met het oplossen van onze problemen en het biedt een manier om de wereld te begrijpen. De laatste jaren hebben we gezien dat niet iedereen zo makkelijk naar wetenschap kijkt. Dat roept de vraag op: wat is dat nou precies?

Aan de hand van voorbeelden uit het heden en verleden gaan we op zoek naar de oorsprong van de wetenschap en naar de plek hiervan in de samenleving. Wat kunnen we wel en niet van wetenschap en van wetenschappers verwachten?

College I: dinsdagavond 4 februari 2024, 19:30 tot 20:30 uur in Kafee de Leeuw, Tresoar. 

Geschiedenis van de wetenschap 

Wetenschap is veel jonger dan we zouden denken. Pas in de negentiende eeuw ontstaat er iets dat lijkt op wat er vandaag de dag aan universiteiten en onderzoeksinstituten plaats vindt. Maar dat is niet het hele verhaal, want de mens probeert al duizenden jaren de wereld te begrijpen. In dit eerste college gaan we daarom op zoek naar het verleden van de wetenschap. 

College II: dinsdagavond 11 februari 2024, 19:30 uur tot 20:30 uur in Kafee de Leeuw, Tresoar. 

Waar komt wetenschap vandaan? 

In het tweede college kijken we iets nauwkeuriger naar de recentere geschiedenis van de wetenschap en hoe die vandaag de dag nog doorwerkt. Van Darwin tot Marie Curie en van Einstein tot Hawking: ze hebben allemaal onze wereld vormgegeven. Daar is de laatste decennia een enorme verandering bij gekomen, door de komst van het internet en een vergaande internationalisering. Hoe hebben die bijgedragen aan de verandering van de wetenschap? 

College III: dinsdagavond 25 februari 2024, 19:30 uur tot 20:30 uur in Kafee de Leeuw, Tresoar. 

Fraude in de wetenschap 

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: wetenschappers frauderen af en toe ook. Dat is kwalijk, maar helpt ook heel goed bij het begrijpen van hun onderzoek. Bij de mogelijkheden en de onmogelijkheden die de wetenschap biedt. In dit laatste college gaan we een aantal geruchtmakende zaken bij langs om te ontdekken hoe onderzoek naar fraude ons kan helpen in de zoektocht naar een beter begrip van de wetenschap. 

College IV:

Wordt nog bekend gemaakt.

De totale reeks kost €35.
Als je iets meer kunt missen, dan is er ook de optie om €45 per reeks te betalen. Daarmee help je onze stichting om activiteiten te kunnen blijven aanbieden. 

De collegereeks wordt gegeven door Arjen Dijkstra, directeur van Tresoar in Leeuwarden en voormalig directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Hij is onder andere gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap, hij publiceerde hij in 2021 de biografie “De Hemelbouwer” over Eise Eisinga.

 

4 februari 2025 @ 19:30 - 4 maart 2025 @ 20:30

€35.00 – €45.00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Wat is Wetenschap?
35.00
50 beschikbaar
Wat is Wetenschap?
45.00
50 beschikbaar

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij willen graag dat iedereen mee kan doen. Vul daarom het formulier in.

Formulier invullen

Gegevens

Begin:
4 februari 2025 @ 19:30
Einde:
4 maart 2025 @ 20:30
Kosten:
€35.00 – €45.00
Evenement Categorie:

Locatie

Kafee de Leeuw, Tresoar
Boterhoek 1
Leeuwarden, Friesland 8911 DH Nederland
+ Google Maps