Drs. Karin Straathof, kunsthistorica van het Fries Museum, brengt tijdens deze lezingreeks de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Noord-Duitsland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl.
De lezingreeks wordt afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan de expositie Vrijheid, vetes, vagevuur; de Middeleeuwen in het noorden in het Fries museum, met koffie en taart! Deze expositie laat een rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen zien uit eigen collectie, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen. Meer info over de expositie.
- Dinsdag 17 januari 19:30-20:30 uur
- Dinsdag 24 januari 19.30-20.30 uur
- Dinsdag 31 januari 19.30-20.30 uur
- Dinsdag 7 februari (middag, tijdstip nader te bepalen): gezamenlijk museumbezoek
De prijs van deze vierdelige reeks is €35 en is voor iedereen toegankelijk. Geef u snel op!
Locatie colleges: De Bres, Leeuwarden
Locatie expositie: Fries Museum, Leeuwarden
Lezing 1: 17 januari 2023
Eppo en de Friese Vrijheid
Namen als Eppo en Emo kwamen veelvuldig voor in het middeleeuwse Friesland. Het bijzondere is dat in de tentoonstelling Vrijheid, Vetes en Vagevuur, nu te zien in het Fries Museum, een prachtige afbeelding te bewonderen is van een zekere Eppo. Het is één van de oudste portretten uit deze omgeving. Wie was hij en hoe vinden we informatie over objecten uit deze lang vervlogen tijd?
Tussen Vlie en Wezer bevond zich in de volle en late middeleeuwen het toenmalige Friesland.
Hoewel de Friezen de koning officieel erkenden – ze waren in de loop van de vroege middeleeuwen onderworpen door de Franken – was er regionaal gezien geen ‘grote baas’ die boven hen stond. In het gebied tussen het huidige IJselmeer tot aan de Wezer in Duitsland, waren de Friezen eigen baas met eigen wetten en regels.
Over Eppo en de leefwereld van de Friese middeleeuwers gaat de eerste lezing in de serie
Lezing 2: 24 januari 2023
Kerken en kloosters, bakens in het Friese landschap
In het middeleeuwse Friesland was het kloosterleven van alledag van het Sint Odolphusklooster tot in het klooster Klaerkamp. Met de opkomst van het christendom verschenen deze kenmerkende gebouwen. Nu is er veel van verdwenen, maar we roepen de geschiedenis op met prachtige objecten die over de honderden jaren bewaard zijn gebleven. Met de voorwerpen en overgeleverde geschriften kunnen we terugkijken en een beeld schetsen van hoogte- en dieptepunten.
In de 14de eeuw was aan de zwarte dood nauwelijks te ontsnappen en oorlogen en vetes maakten dat de wereld veranderde.
Hoe hielden de Friezen zich staande in deze apocalyptische tijden?
Lezing 3: 31 januari 2023
Wapens in de strijd, aanvallen van buiten, het einde van een unieke periode
Hollanders, Franken, Saksen, wie hebben Friesland niet aangevallen in die 500 jarige periode van rond 1000 tot ongeveer 1550 na Chr? De Friese Vrijheid gaf de bewoners in het noorden hun eigenheid. Met hand en tand hebben ze zich verzet, maar het systeem was onhoudbaar.
Opnieuw zijn de objecten de verhalenvertellers, veel ervan zijn te zien in het Fries Museum.
Dolken en zwaarden, restanten van pijlen, en zijn ze echt?
De middeleeuwse geschiedenis van het Friese land blijkt verrassende wendingen in zich te dragen.
Maar het einde nadert onherroepelijk.
Deze lezingreeks komt tot stand in samenwerking met Fries Museum
17 januari 2023 @ 20:30 - 7 februari 2023 @ 20:30
€35.00
Wat als ik het niet kan betalen?
Bij Kunst in je buurt willen we dat iedereen kan deelnemen. Daarom bieden we diverse tarieven aan. Als ook het laagste tarief lastig voor je is, stuur dan een mail naar kunstinjebuurt@generatiehuis.nl.